Om

OM OSS

Historisk bakgrund


För 125 år sedan, nästan precis på dagen ett år efter att bröderna Lumière premiärvisat sin kinematograf för en hänförd publik i Paris, och halvåret efter den första svenska filmvisningen vid den stora Nordiska industri- och slöjdutställningen i Malmö, ställdes Göteborgarna för första gången inför de rörliga bildernas magi.


“Lefvande fotografier i naturlig storlek” presenterades av Göteborgs konstförening på annandag jul 1896 i deras lokaler i Valandhuset. Det var Edisons kinematograf som förevisades, påstod man i annonserna. Förvisso en ren lögn, men kända namn säljer bättre. Egentligen var det Göteborgsbagaren Otto Meichner som köpt en filmprojektor i Berlin och vars sockerbagare Arthur Rehn anställts som maskinist. Filmerna som visades var fransmannen Georges Méliès tidiga “aktualitetsfilmer”. Méliès var en av den tidiga filmhistoriens stora pionjärer och skulle senare bli känd för sina innovationer inom klipptekniker och specialeffekter. Men hans tidiga filmer var i stil med, och ofta rena kopior av, bröderna Lumières dokumentära iakttagelser, såsom tåget som anländer till stationen och gatulivet i Paris.


Några dagar tidigare, den 23e december, hölls en privat visning för bland andra pressen. Göteborgs-Posten skrev följande:


Den märkliga apparaten har aldrig förut visats i Göteborg.
Men i våra dagar kunna vi få se hur bilderna taga lif i sina ramar och bli så lefvande att alla gamla familjeporträtt skulle blekna af afvund om de kunde se det.

Och trollkarlen som dessa underverk åstadkommer är tidens mäktige allherskare – eletriciteten.

.. En stor hvit skuggspelsyta återför er till er barndoms oskyldiga tid, då ni med armar och händer åstadkom svanor och harar och gubbar som räcker ut tungan.
Men ett, tu, tre ryckes ni ur barndomstankarne in i nutiden med dess pulserande lif.”

Filmvisningarna blev en stor succé och fortgick året ut.Om oss


”’Världens åttonde underverk’ - När filmen kom till Sverige” är ett initiativ av Jimi Vall Peterson (Färgfilm) och Sara Svärdsén (Filosofilm), två filmälskande vänner, kollegor och filmskapare.


Jimi Vall Peterson är regissör och manusförfattare. Han är bosatt i Göteborg och driver produktionsbolaget Färgfilm tillsammans med Johanna Andersson. 

Jimi ligger bakom kortfilmen Sova över, som visats på ett 40-tal filmfestivaler världen över och som 2018 nominerades till Iris Prize – världens största kortfilmspris för HBTQ-film.


Sara Svärdsén är en filmfotograf bosatt i Karlstad. Hon har varit verksam i branschen sedan 2008 då hon gick ut filmlinjen på Fridhems folkhögskola. Senare utbildade hon sig vid Akademin Valand, tidigare Filmhögskolan i Göteborg - där hon bland annat studerat på Magisterprogrammet Filmiska processer.


Arrangör: Färgfilm


Med stöd av: Göteborgs stad


I samarbete med: HDK-Valand Film, Forum för visuell praktik &

GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning


Illustration & form: Emanuel Claesson

VÄRLDENS ÅTTONDE UNDERVERK

NÄR FILMEN KOM TILL SVERIGE


Vi firar av en av de största händelserna i svensk filmhistoria - nämligen filmens ankomst till Sverige.

DATUM & TID


Söndag 26 december 2021

15.00 - 17.00

SIDOR


Program

Om

Kontakt