Om

OM OSS

Historisk bakgrund


Det var i Pilstorps tillfälligt uppsatta sommarteater, i anslutning till den stora Nordiska industri- och slöjdutställningen, som den allra första offentliga filmvisningen i Sverige hölls den 28 juni 1896.


Denna anordnades av dansken Harald Limkilde, vanligtvis inspektör vid det danska Konsertpalæet. Limkilde presenterade den så kallade “Kinématographen från Paris” och dess “lefvande fotografier” för utställningens besökare och lokalbefolkningen i Malmö.


I Skånska Dagbladet menade man att de rörliga bilderna var “ingenting mindre än - ett av verldens 8:de eller 9:de underverk. Man sitter i sanning helt öfverraskad af att se fotografien fullt lefvande. I en tafla se vi t.ex. arbetarne strömma ut från en fabrik. Det är icke automater vi se framför oss, utan fullt lefvande figurer; hvarje liten rörelse, hvarje muskelspel framträder så tydligt att vi tycka oss se taflan i verkligheten framför oss.”


Det finns ingen komplett eller helt tillförlitlig lista över exakt vilka filmer som visades i Pilstorp den 28 juni 1896 (det sägs också att programmet utökades efter hand under sommaren). Men de flesta historieskrivningar verkar vara överens om att åtminstone några utav det 10-tal korta vinjetter som visades var filmade av Bröderna Lumière i Frankrike - som på dagen 6 månader tidigare hade visat upp sin Cinématographe Lumière för första gången inför en hänförd publik på Salon Indien i Grand Café i Paris.


Under tre utställningsmånader visades film dagligen för en stor publik i Pilstorp. Sedan kom hösten och den stora utställningen avslutades. Sommarteatern i Pilstorp och allt annat som tillfälligt byggts upp togs ner och fraktades iväg. Men filmen var här för att stanna!


Hundra år senare, år 1996, restes ett litet och ganska anspråkslöst stenmonument för att fira filmens ankomst till Sverige och för att uppmärksamma denna historiska plats - det som numera är Pilstorpsparken.
Det var av en ren tillfällighet som en av oss stötte på monumentet för första gången. Trots att vi båda är stora filmentusiaster så kände ingen av oss till att det var på just denna plats i Malmö som film visades för första gången i Sverige. Att detta inte är mer välkänt i Filmsverige är något som förvånade oss mycket! Parken i sig är föga uppseendeväckande - men VI vet att det är en magisk plats och vi tycker det är dags att resten av Sverige också får veta det!Om oss


”’Världens åttonde underverk’ - När filmen kom till Sverige” är ett initiativ av Jimi Vall Peterson (Färgfilm) och Sara Svärdsén (Filosofilm), två filmälskande vänner, kollegor och filmskapare.


Jimi Vall Peterson är regissör och manusförfattare. Han är bosatt i Göteborg och driver produktionsbolaget Färgfilm tillsammans med Johanna Andersson. 

Jimi ligger bakom kortfilmen Sova över, som visats på ett 40-tal filmfestivaler världen över och som 2018 nominerades till Iris Prize – världens största kortfilmspris för HBTQ-film.


Sara Svärdsén är en filmfotograf bosatt i Karlstad. Hon har varit verksam i branschen sedan 2008 då hon gick ut filmlinjen på Fridhems folkhögskola. Senare utbildade hon sig vid Akademin Valand, tidigare Filmhögskolan i Göteborg - där hon bland annat studerat på Magisterprogrammet Filmiska processer.


Arrangörer: Färgfilm och Filosofilm


Med stöd av: Riksantikvarieämbetet


I samarbete med: Malmö stadsarkiv, Lejoni produktion/Jessica Nettelbladt, Scandinavian Modern Gallery, Förum för Visuell Praktik, Filmcentrum Syd och Institut Lumière

Illustration & form: Emanuel Claesson

VÄRLDENS ÅTTONDE UNDERVERK

NÄR FILMEN KOM TILL SVERIGE


Vi firar av en av de största händelserna i svensk filmhistoria - nämligen filmens ankomst till Sverige.

KONTAKT


Plats: Pilstorpsparken, Malmö

E-post: malmo@28juni.se

Telefon: +46 73 -633 17 88

https://www.facebook.com/Malmo28juni/

DATUM & TID


Fredag 28 Juni 2021

SIDOR


Program

Om

Kontakt